Историята на "COLLONIL"

 Историята на компанията започва през 1909 г. с  Карл Еслен и братята Паул и Валтер Залценбродт,когато получили поръчка от шведски производител на масла за бутилиране на  олио за поддръжка на кожа от бъчви в малки  шишета.

Генералното представителство бързо се превръща в собствено предприятие,което веднага след основаването си започва да търгува с препарати за  кожени изделия и обувки под търговската марка COLLONIL (от френски “coller” = лепя)

 

През 1912 фирмата се нанася в първите си производствени помещения в Schlesischen strasse - Berlin (Шлезишен штрасе / Берлин).След първата световна война прдприятието е новосъздадено и развито  в ново направление „Продукти за лъскане и поддръжка на обувки.

 

 

reklama ot 1920

Рекламен плакат от 1920 г.

 

 

 

1921 в новото местонахождение на фирмата Mühlenbeck (Мюленбек) се ражда и едно от многото нововъведения – продуктът  „Glanzfett” (мазнина за гланциране), който с още днес валидното за фирмата рекламно лого „Обувките желаят Collonil” се е продавал успешно и в съседските на Германия страни.

 

werbe Plakat 1923

Както аз,така и ти вземи Collonil за твоите обувки.(рекламен плакат от 1923)

 

1930 се създава клон на фабриката във Виена със собствена продукция и допринася за разширяването на популярността на “Collonil”

 

Когато,след края на Втората световна война централата на фирмата намираща се в Mühlenbeck (Мюленбек)  остава в границите на тогавашната източна Германия (DDR ) и бива национализирана,Валтер Залценбродт избягва в Западен Берлин.

 

1949 Валтер Залценбродт заедно със синът си  Ролф и племенника Ханс възобновяват производството и дистрибуцията на продуктите с марката “COLLONIL”

Иновациите,като първата туба с апликирана на нея гъбичка за лесно нанасяне на боята през 50-те години и аерозолите пуснати в производство през 60-те години налагат тенденции на пазара.

 

1952 компанията се преименува в „Salzenbrodt & Co. KG” и ръководи от Ролф и Ханс Залценбродт.

 

1956 в Берлин Витенау (Berlin-Wittenau)е закупена земя с площ 14 000 квадратни метра,където днес е седалището на фирмата.

 

1958 Предприятието във Виена се мести в по голяма фирмена сграда.Много от продуктите на “COLLONIL” са наградени с Австрийският печат за качество и получават правото да поставят на опаковките си  Австрийският герб,удостоверяващ високо качество.

 

1971 и 1972 следва създаването на дъщерните дружества COLLONIL Франция и COLLONIL Дания.

 

1998 Дипломираният търговец Франк Бекер поема управлението на фирмата.

 

1998 за първи път е представена продуктовата група – COLLONIL Classic

 

1999 се въвежда и втора търговска марка  Duke of  Dubbin.

 

2001 въвеждането на линията COLLONIL Premium получава широк отзвук в кожарският бранш.

 

2002 на пазара стартира и COLLONIL Car Care Set – грижата за автомобилни кожи.

 

2003 COLLONIL представя своята Classic серия с ново лице и дизйн и дава живот на серията COLLONIL Bike – препарати за поддръжка на облекла за мотористи.

 

2005 COLLONIL и водещият в бранша производител на автомобилна козметика SONAX от гр.Нойбург на Дунав сключиха споразумение за съвместна работа.Те ще задоволяват заедно желанията на  претенциозните  клиентите в областта на висококачествените автомобилни кожи.

 

2006 COLLONIL поема фирмата “Emo Furnituren GmbH & CO KG” и засилва позицията си на пазара в Германия.По този начин  COLLONIL увеличава асортиментът си с висококачествените стелки,обтегачи за обувки,козметика за крака на установения в бранша  производител.

 

2009 COLLONIL празнува 100 годишен юбилей.

Collonil Berlin